Saturday, November 13, 2010

Fw: [listaristeri], Εξελίξεις στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο



--- Στις Σάβ., 13/11/10, ο/η Σπύρος <spapergis@yahoo.gr> έγραψε:

Από: Σπύρος <spapergis@yahoo.gr>
Θέμα: [listaristeri], Εξελίξεις στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
Προς: spapergis@yahoo.gr
Ημερομηνία: Σάββατο, 13 Νοέμβριος 2010, 2:04

Φαβέλες-τουριστική ατραξιόν στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ενόψει δύο μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέρι σχεδιάζει να καθαρίσει και να κάνει ασφαλείς τις παραγκουπόλεις της πόλης, γνωστές και ως φαβέλες, βάζοντάς της στον τουριστικό χάρτη.


      Καθώς το Ρίο ντε Τζανέιρο προετοιμάζεται προκειμένου να φιλοξενήσει τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014 και του θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τις φαβέλες στους λόφους γύρω από τη λατινοαμερικανική μεγαλόπουλη. Στη Μπραζίλια έχουν καταστρωθεί σχέδια για τον καθαρισμό αυτών των παραγκουπόλεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανάπτυξη του τουρισμού στις φαβέλες με ειδικές ξεναγήσεις.

     Οι ξεναγήσεις αυτές θα προσφέρουν μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική στη γνωστή τουριστική ταυτότητα της πόλης, το λόφο Pao de Acucar, το διάσημο άγαλμα του Χριστού και την παραλία της Copacabana. Οι φαβέλες είναι χτισμένες ψηλά στους λόφους προσφέροντας μία υπέροχη θέα πάνω στην πόλη. Επιπλέον, προσφέρει στους ξένους μία μοναδική ευκαιρία για το πως ζει το 20% του πληθυσμού του Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψει την μουσική και πολιτιστική κληρονομιά της Βραζιλίας. «Η Φαβέλα είναι πλένο μέρος της καρτ-ποστάλ του Ρίο» αναφέρει ο Εντουάρντο Μίλκε, ερευνητής για τον τουρισμό στο πανεπιστήμιο Leeds Metropolitan του Ηνωμένου Βασιλείου.



Αστυνομική παρουσία


      Τα τελευταία δύο χρόνια, η αστυνομία - υπό την ονομασία Αστυνομικές Ειρηνευτικές Μονάδες, έχει μόνιμη παρουσία σε 13 από τις 1.000 φαβέλες της πόλης, σε μία προσπάθεια να εκδιώξουν τους εμπόρους ναρκωτικών, που ελέγχουν τις φτωχογειτονιές. Ήδη, ορισμένες φαβέλες προωθούν τον τουρισμό με πρωτοβουλία των κατοίκων τους. Είναι ένα νέο κίνημα στο Ρίο που προσπαθεί να δώσει στους τουρίστες την ελευθερία να γνωρίζουν καλύτερα την πόλη.

      Τον Αύγουστο, το υπουργείο τουρισμού του Ρίο ντε Τζανέιρο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης κατοίκων στη φαβέλα Σάντα Μάρτα ως ξεναγών, την πρώτη παραγκούπολη που έγινε μέρος του προγράμματος αστυνομικής παρουσίας.


Κάτοικοι-ξεναγοί κατά εμπόρων ναρκωτικών


     Μετά τη δημιουργία του προγράμματος Rio Top Tour, η φαβέλα Σάντα Μάρτα, που ελέγχοντα από το μεγαλύτερο κύκλωμα ναρκωτικών την «Κόκκινη Διοίκηση», έγινε ξαφνικά τουριστικό κέντρο με 4.500 επισκέπτες τον πρώτο μήνα.

Σε ολόκληρη την κοινότητα τοποθετήθηκαν πινακίδες στα αγγλικά, ενώ υπάρχουν πλέον και 30 τουριστικά σημεία, μεταξύ των οποίων μία σχολή σάμπα, μία τοπική αίθουσα τέχνης και το σημείο όπου ο Μάικλ Τζάκσον έκανε τα γυρίσματα για το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «They Don't Care About Us». Οι κάτοικοι δηλώνουν χαρούμενοι με το πρόγραμμα αυτό. Ξαφνικά η φαβέλα τους έγινε ασφαλής και οι τουρίστες άρχισαν να καταφτάνουν φέροντας μαζί τους χρήματα. Στην φαβέλα Ροτσινχα, ο τοπικός φούρνος είδε δραματική αύξηση των εσόδων του από την ημέρα που οι τουρίστες άρχισαν να καταφτάνουν στην περιοχή.



       Η κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέιρο σχεδιάζει να εφαρμόσει το πρόγραμμα Rio Top Tour σε όλες τις φαβέλες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινήσει στην πόλη. Οι επικριτές είναι πολύ, καθώς επισημαίνουν ότι οι κυβέρνηση δεν μπορεί να κατανοήσει τον κόσμου που ζει στις φαβέλες. Ωστόσο, οι κάτοικοι πιστεύουν ότι τα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα που θα φιλοξενήσει, η πόλη τους θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη των φαβέλων και θα τους βγάλει από τη φτώχεια και τη βρωμιά.


Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_11/11/2010_363991


--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "listaristeri" group.
To post to this group, send email to listaristeri@googlegroups.com.
To unsubscribe from this group, send email to listaristeri+unsubscribe@googlegroups.com.
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/listaristeri?hl=en.

No comments: