Wednesday, November 18, 2009

Fw: [anadasosi:8068] Δελτίο τύπου για τη Διπλή Ανάπλαση



--- Στις Τετ., 18/11/09, ο/η Panagiotis <bihach93@yahoo.gr> έγραψε:

Από: Panagiotis <bihach93@yahoo.gr>
Θέμα: [anadasosi:8068] Δελτίο τύπου για τη Διπλή Ανάπλαση
Προς:
Ημερομηνία: Τετάρτη, 18 Νοέμβριος 2009, 17:05



--- Στις Τετ., 18/11/09, ο/η Επιτροπή Ελαιώνα <lofoi.filopappou@gmail.com> έγραψε:

Από: Επιτροπή Ελαιώνα <lofoi.filopappou@gmail.com>
Θέμα: Δελτίο τύπου για τη Διπλή Ανάπλαση
Προς: "Παναγιώτης Βωβός" <bihach93@yahoo.gr>
Ημερομηνία: Τετάρτη, 18 Νοέμβριος 2009, 17:02



Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα
elaionas.wordpress.com

Δελτίο Τύπου
18/11/2009

Επιστροφή στα αυτονόητα

Η επιτροπή μας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει κάθε τόσο -και παρά την κρυστάλλινη απόφαση του ΣτΕ- να επιστρέφει με ανακοινώσεις για την αποκατάσταση των αυτονόητων. Με βάση, λοιπόν, την πρόσφατη ανακοίνωση της ΜΒΔΤ και με όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 16/10/09:

  1. Το ισοζύγιο πρασίνου στον Βοτανικό δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διατηρηθεί στο βαθμό που, σε χώρο χαρακτηρισμένο από το ΠΔ 1995 ως «κοινόχρηστο πράσινο», χτίζεται εμπορικό κέντρο 72.000 τ.μ.
  2. Η έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που εμπλέκει επιστημονικούς και άλλους φορείς, θεσμοθετημένες επιτροπές, περιλαμβάνει δημόσιο διάλογο, προϋποθέτει βαθιά επιστημονική και νομική τεκμηρίωση και, τέλος, για να εκδοθεί κρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως είναι αυτονόητο, το Π.Δ. -αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύνθετης διαδικασίας- δεν μπορεί να ακυρωθεί μερικώς ή ολικώς από έναν νόμο, ακόμα και αν ψηφίστηκε από 257 βουλευτές. Ούτε μπορεί να σταθεί ο νόμος πάνω από το Σύνταγμα. Άλλωστε, ουκ ολίγες φορές νομοθετήματα έχουν κριθεί αντισυνταγματικά.
  3. Το κοινωνικό αγαθό της εργασίας και αυτό του βιώσιμου περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντικά. Η προστασία της εργασίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να έρχεται σε αντιπαράθεση με την προστασία του περιβάλλοντος, κατά την ίδια λογική που η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν μπορεί να μας οδηγεί στην άποψη ότι η προστασία του καταρρέοντας πλανήτη μας πρέπει να περιμένει τις καλύτερες μέρες. Άλλωστε, η διαμόρφωση και συντήρηση ενός μητροπολιτικού πάρκου αποτελεί κρίσιμη επένδυση κοινωνικού χαρακτήρα, που ανοίγει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Επί πλέον, ως προς τους πόρους, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί έως και με 80% τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων.
  4. Υπενθυμίζουμε στη δημοτική αρχή ότι διοικεί την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο. Ειδικά, αναφερόμενοι στο λεκανοπέδιο Αττικής και μετά την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων περιαστικών δασών, οι χώροι πρασίνου είναι όρος ζωής και όχι «επιβάρυνση», όπως παρουσιάστηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από τη σύμβουλο του κ. Κακλαμάνη, κ. Λαγουδάκη.
  5. Η ωφέλεια από τα πάρκα δεν είναι μόνο περιβαλλοντική και ψυχική, αλλά και οικονομική. Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας (που έχει και ανθρώπινο και οικονομικό κόστος), για την οποία συμβάλλει καθοριστικά το πράσινο, το τελευταίο συμβάλλει επίσης και στη θερμοκρασιακή ισορροπία των μεγαλουπόλεων, με άμεσες συνέπειες στο πεδίο της κατανάλωσης ενέργειας. Θα μπορούσε κανείς να γράψει βιβλίο με τα ευεργετήματα και τα οικονομικά οφέλη του πρασίνου.
  6. Στο θέμα της αναφοράς στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Λ. Αλεξάνδρας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα εξής: Η ίδια δημοτική αρχή με άλλον δήμαρχο και η ίδια κατασκευαστική εταιρεία στέρησαν την περιοχή, 500 μέτρα από τη θέση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, από ένα πολύτιμο πάρκο στη θέση του κτήματος Θων. Και σ' αυτήν την περίπτωση αποδείχτηκε, με τις υπ' αριθμόν 3117 – 3118/2004 αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, ότι η όλη διαδικασία ήταν αντισυνταγματική και ακυρώθηκε μεν η οικοδομική άδεια, αλλά, δυστυχώς, αφού είχε αποπερατωθεί η κατασκευή. Κατόπιν αυτών, θα παρακαλούσαμε τόσο τη δημοτική αρχή όσο και την κατασκευαστική εταιρεία να μην προκαλούν τη μνήμη των πολιτών με επίδειξη ετεροχρονισμένης ευαισθησίας. Η περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους πρασίνου σήμερα, όπως είχε και τότε.





Χρησιμοποιείτε Yahoo!
Βαρεθήκατε τα ενοχλητικά μηνύ ματα (spam); Το Yahoo! Mail διαθέτει την καλύτερη δυνατή προστασία κατά των ενοχλητικών μηνυμάτων
http://login.yahoo.com/config/mail?.intl=gr
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Αν θέλετε να συζητήσετε σοβαρά για την επίλυση των οικολογικών
προβλημάτων ελάτε στο www.oikologio.gr
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΠΟΡΕΙΤΕ  ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΡΟΗ  ΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΣΕ ΚΑΘΕΝΑ  ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ
Ρυθμίστε τις επιλογές στο προσωπικό σας λογαριασμό στο http://groups.google.com/group/anadasosi/
--------------------------------------------------------------------
Έχετε λάβει αυτό το μήνυμα γιατί έχετε εγγραφεί στο Ομάδες Google "Anadasosi" ομάδα.
 Για να δημοσιεύσετε σε αυτήν την ομάδα, στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου στη διεύθυνση anadasosi@googlegroups.com
 Για να διαγραφείτε από αυτή την ομάδα, στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου στη διεύθυνση anadasosi-unsubscribe@googlegroups.com
 Για περισσότερες επιλογές, επισκευθείτε αυτήν την ομάδα στη διεύθυνση http://groups.google.com/group/anadasosi?hl=el

-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---



Χρησιμοποιείτε Yahoo!
Βαρεθήκατε τα ενοχλητικά μηνύ ματα (spam); Το Yahoo! Mail διαθέτει την καλύτερη δυνατή προστασία κατά των ενοχλητικών μηνυμάτων
http://login.yahoo.com/config/mail?.intl=gr

No comments: